Teknologia kehittyy – energian käyttö tehostuu

 

Ilmastokysymysten ratkaiseminen on energia-alan suuri haaste. Energiatehokkuus on tärkeä keino päästöjen vähentämiseksi. Energian käyttö on jatkuvasti tehostunut teknologian kehittymisen kautta.

Energiamarkkinoilla on ollut nähtävissä kaksi suurta muutosta: kulutuksen kasvun siirtyminen nouseviin talouksiin sekä nesteytetyn maakaasun tulo markkinoille. Nousevat taloudet kuluttavat jo nyt yli puolet globaalista energiantuotannosta, ja kulutuksen kasvu siirtyy yhä selvemmin Aasian suuriin nouseviin talouksiin.

Energiankulutuksen kasvua nousevissa talouksissa pitävät yllä jatkuva kaupungistuminen ja väestön vaurastuminen. Infrastruktuurin rakentamisen lisäksi kotitalouksien hankkimien uusien koneiden ja laitteiden valmistus ja käyttö kuluttavat energiaa. Kiinalaiset, korealaiset ja intialaiset energiayhtiöt ovat yhä merkittävämpiä toimijoita sekä Lähi-idän, Afrikan ja Keski-Aasian tuottajamaissa että kansainvälisessä kaupassa. Luonnollisesti tämä energiamarkkinoiden suuntaus tarkoittaa, että uusia voimalaitoksia rakennetaan enenevässä määrin nouseviin talousmaihin.

Samanaikaisesti energian käyttö on jatkuvasti tehostunut teknologian kehittymisen kautta. Myös kuluttajien, niin yksittäisten henkilöiden kuin yritystenkin, energian kulutusta on pyritty tehostamaan erilaisilla sopimuksilla, säädöksillä ja valistuksella. Ilmastokysymysten ratkaiseminen on energia-alan suuri haaste. Energiatehokkuus on tärkeä keino päästöjen vähentämiseksi. Uusiutuvien energianlähteiden, kuten biomassan, vesivoiman, tuuli- ja aurinkovoiman, käytön ennustetaan kasvavan voimakkaasti etenkin sähköntuotannossa. Samalla fossiilisten polttoaineiden osuus energiankulutuksessa pienenee.

Ympäristön kannalta suurimpia huolenaiheita ovat ilmastonmuutos, happamoituminen, luonnonvarojen ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen sekä jätteiden määrän lisääntyminen. Tuotantotavat, kulutustottumukset ja väestön määrä vaikuttavat muun muassa siihen, mihin suuntaan energiankäyttö kehittyy. Ympäristövaikutuksia vähennetään parantamalla puhdistustekniikkaa ja siirtymällä tehokkaampaan ja ilmastoystävällisempään energiatuotantoon. Biovoima- ja jätteenpolttolaitosten rakentamisen lisääntyminen on maailmanlaajuinen trendi.

Suomessa sekä hiiltä että maakaasua käytetään lähinnä teollisuudessa ja voimalaitoksissa sähkön ja lämmön tuotantoon. Vaikka energiapuun hakkuut ovat pienentyneet, puupolttoaine on edelleen tärkeää Suomen energiataloudessa. Puuaineksen tehokkaampaan hyödyntämiseen metsäteollisuudessa ja energian säästöön ovat kannustaneet sekä taloudelliset että ympäristönsuojelulliset tavoitteet. Suomalaiset pitävät turvetta hitaasti uusiutuvana biomassapolttoaineena, mutta kasvihuonekaasupäästöjä laskettaessa sitä käsitellään kuten fossiilisia polttoaineita. Sähköä tuotetaan Suomessa monipuolisesti usealla eri energianlähteellä ja tuotantomuodolla. Lähivuosina energiasektorilla on Euroopassa edessään useiden satojen miljardien eurojen investoinnit. Ala on myös Suomen merkittävimpiä investoijia.

Comatec Group

Rantotek – energia-alan taitaja

Oucons  – kuljetin ja teräsrakennesuunnittelua energia-alan tarpeisiin

Foster Wheeler toimitti CFB-kattilalaitoksen Etelä-Koreaan

Yhteistyössä on voimaa – Ferrokromitehtaan kuljetinjärjestelmän suunnittelu