Lounais-Suomalaisella Dometal Oy:llä on kova kasvutahti. Resurssit kohdistetaan ydintoimintaan laadukkaiden maatalouskoneiden suunnitteluun ja valmistamiseen. Dometal investoi voimakkaasti paitsi tuotekehitykseen ja -testaukseen myös moderniin tuotantotekniikkaan kuten robotiikkaan. Yrityksen toimintastrategian kautta asiakkaalle päästään aina tarjoamaan moderneja, korkealaatuisia ja kilpailukykyisiä ratkaisuja, jotka on valmistettu parhaista materiaaleista. Tukipalveluissa, kuten dokumentoinnissa, laskennassa ja riskienhallinnassa, turvaudutaan yhteistyökumppani Comateciin.
Dometalissa on ollut kova kasvutahti. Se on kasvanut kahdenkymmenen vuoden aikana liikevaihdoltaan miljoonasta lähes kahteenkymmeneen miljoonaan. Kasvu on ollut sekä orgaanista että yrityskauppojen myötä tullutta. Viime vuosina on tehty brändiuudistus, yrityskauppoja ja lanseerattu uusia koneita.
– Dometalissa pyritään pärjäämään pienellä porukalla. Teemme päällekkäin montaa hommaa. Viime vuosina on tehty pari suurta yritysostoa, uudistimme juuri brändimme ja näiden lisäksi viime syyskuussa on tehty tuotejulkaisu uudelle kylvökoneiden sukupolvelle. Nämä ovat työllistäneet pienen porukan tehokkaasti. Hetken hengähdystauon jälkeen seuraavat projektit pukkaavat jo päälle, sanoo Vesa Mäkelä.
– Vieskan Metallin kylvökoneliiketoiminnan oston myötä kehityspanokset on laitettu viime aikoina nimenomaan kylvökoneisiin, joissa näemme kasvupotentiaalia.
Kylvökoneita on moneen lähtöön. Ihan yksinkertaisesta mekaanisesti toimivasta koneesta erittäin tekniseen täysin sähköisesti siementen ja lannoitteen määrää säätävään koneeseen.
– Meiltä löytyy yksinkertainen mahdollisimman mekaaninen kylvökone, jossa ei ole valoja lukuun ottamatta ollenkaan sähköä. Toinen ääripää on kone, jossa kaikkia toimintoja säädetään sähköisesti. Hienoimmillaan pellosta kerätään pilveen tietoa, jonka perusteella säädetään lannoitteen ja siementen määrä, Vesa kertoo.
– Maanviljelijä voi koko työuransa aikana tehdä 30-40 kylvöä. Niinpä jokaiseen kylvöön täytyy satsata paljon, koska elanto on sen onnistumisesta kiinni.
– Sadon onnistuminen johtuu tietysti useista seikoista, joista kylvö on vain yksi osa. Onnistumiseen vaikuttavat myös kasvinviljely, lannoitus, puinti ja sääolot, Vesa sanoo.
– Meidän Multiva-menetelmällämme varmistetaan, että kylvö onnistuu. Kylvökoneiden lisäksi muita Multiva-tuotteita ovat maanmuokkauskoneet ja perävaunut.
– Meillä on tietotaitoa koneen suunnittelussa ja käytännönläheinen näkökulma siihen, koska olemme itsekin maanviljelijöitä – minä ja moni meidän työntekijöistämme, Vesa toteaa.
– Suunnittelu on omakohtaista ja me voimme testata koneita omilla pelloillamme. Emme suunnittele pelkästään koneita, joilla kylvö onnistuu tehokkaasti, vaan kehitämme myös viljelymenetelmää.
– Keski-Euroopassa käytetään yleisesti edelleen pelkkiä kylvökoneita. Pohjoismaissa on jo 60-luvulta lähtien kylvetty ja lannoitettu samalla ajokerralla, koska kasvukausi on lyhyt. Sijoituslannoituksessa lannoite sijoitetaan lähelle siementä, jolloin kylvetty siemen saa lannoitteen nopeammin käyttöönsä ja kasvu lähtee silloin nopeammin alkuun.
– Uudet kylvökoneet ovat kokonaan meidän käsialaamme. Olemme pystyneet tuomaan niihin ratkaisuja, joita viljelijät arvostavat. Tämä näkyy siinä, että tuotanto myytiin loppuun saman tien, kun tuote lanseerattiin syksyllä, Vesa toteaa.
Dometalin ja Comatecin yhteistyö on alkanut jo vuonna 2007 ensin pienesti. Myöhemmin yhteistyö on laajentunut nykyiselleen.
– Huomasimme, että meidän omat hartiamme eivät enää riittäneet kaikkeen. Tällöin päädyimme teettämään Comatecissa ensin riskienhallintaa ja turvallisuuspuolen selvityksiä, Vesa kertoo yhteistyön alkutaipaleesta.
– Uusien tuotteiden myötä dokumentoinnin tarve lisääntyi. Se oli aiemmin Word-pohjaista, mikä oli hyvin kankeaa ja hankalaa. Näimme, että meille on kehittymässä tuoteperhe, Vesa kertoo.
– Olemme kasvuyritys ja lisäksi vientimaita tulee koko ajan lisää, jolloin myös käyttöohjeita pitää kääntää yhä useammalle kielelle. Jokaisella tuoteperheen tuotteella on satasivuinen dokumentointi, joka pitää kääntää usealle kielelle. Näimme, että Word-pohjaisena dokumentointimme räjähtää käsiin.
– Comatecissa aloitettu CMS-järjestelmän kehitystyö osui meidän kannaltamme sopivaan saumaan. Nykyisin kaikki uusien projektien dokumentointimme tehdään rakenteisen dokumentoinnin periaatteilla Comatecin CMS-järjestelmään, Vesa sanoo.
– Yhteistyö Comatecin kanssa dokumentoinnin osalta alkoi ensin pienestä yhden kylvökoneen puolen vuoden dokumentointiprojektista. Siitä se on pikkuhiljaa kasvanut nykyiselleen. Nyt on dokumentoinnissa menossa jo kolmas tuote ja rakenteisen dokumentoinnin hyödyt tulevat esille.
– Comatec tekee kaiken dokumentointiin liittyvän meille avaimet käteen periaatteella, koska meillä ei ole ylimääräisiä resursseja. Emme ole ottaneet järjestelmää vielä omaan käyttöömme, vaikka halutessamme voimme sen tehdä milloin tahansa, koska kaikki järjestelmään tehty on tehty meitä varten.
– Toistaiseksi keskitymme koneiden suunnitteluun, jonka osaamme parhaiten. Tilaamme kaiken muun tarpeellisen riskienhallinnan, laskennan ja dokumentoinnin Comatecilta. Comatec on kumppanina joustava ja pidän yhden luukun periaatetta hyvänä.
Lopuksi Vesa toteaa: ”Meille suurin etu Comatecin tekemästä dokumentoinnista on se, että dokumentit ovat laadukkaita, ymmärrettäviä ja helppolukuisia. Olen erittäin tyytyväinen dokumenttien kieliasuun.”
Vuonna 1997 perustettu perheyritys Dometal Oy valmistaa korkealaatuisia maatalouskoneita tehtaallaan Loimaalla Lounais-Suomessa. Yrityksen omistaa nykyisin toimitusjohtaja ja kolme veljestä, joiden isä on aikanaan jo 80-luvulla perustanut maatalouskoneita valmistavan konepajan, johon veljekset ovat kasvaneet ja josta Dometal on lähtöisin. Yrityksen juuret ovat vahvasti maataloudessa.
Yritys on kasvanut melkoisesti sekä orgaanisesti, että yrityskaupoin. Sen konserniliikevaihto tulee olemaan tänä vuonna noin 18 miljoonaa ja työntekijöitä on suunnilleen sata. Kasvu jatkuu edelleen voimakkaasti. Yritys on tehnyt merkittäviä yritysostoja viime vuosina. Vuonna 2013 ostettiin Potila Tuotanto Oy Kiikoisista, jossa nyt on toinen tehdas. Vuonna 2015 ostettiin Vieskan Metallin kylvökoneliiketoiminta, joten kylvökoneiden uuden sukupolven kehittämiseen on viime aikoina keskitytty.
Dometal investoi voimakkaasti paitsi tuotekehitykseen ja -testaukseen myös moderniin tuotantotekniikkaan kuten robotiikkaan. Yrityksen toimintastrategian kautta asiakkaalle voidaan tarjota moderneja, korkealaatuisia ja kilpailukykyisiä ratkaisuja, jotka on valmistettu parhaista materiaaleista. Maanviljelystaustan ansiosta yrityksen tuotekehitys on vahvasti käytännön läheistä. Tuotteet ja ratkaisut pystytään testaamaan omilla pelloilla, koska sekä yrityksen omistajissa, että työntekijöissä on monta maanviljelijää.
Dometalin toimitusjohtaja Mikko Mäkimattila on myös osakas ja hän on tuonut yritykseen erityisesti vientiosaamista. Dometalilla on vientiä tällä hetkellä 20 maahan ja tuotannosta menee vientimarkkinoille noin puolet. Joustopiikkiäes ja kylvökoneet ovat päätuotteita, joissa on kilpailijoista erottuvaa tekniikkaa. Niissä nähdään myös selkeää vientipotentiaalia. Dometalilla on Suomessa jälleenmyyjä ja Unkarissa tytäryhtiö. Muualla maailmalla on maahantuojia ja jälleenmyyjiä.
TEKSTI Taina Syrjänen
KUVAT Dometal ja Taina Syrjänen