Comatec toteutti asiakkaan toiveiden mukaisen juotussolun automatisoinnin hyödyntäen digitaalista kaksosta. Käyttöönotto sujui nopeasti ja hyvin ja juotossolu on jo tuotantokäytössä.
– Asiakas pyysi meiltä ratkaisua hankalaan työvaiheeseen, jossa laatu ei ollut tasaista ja vaihteli työntekijän työskentelytavasta riippuen. Laadun varmistamiseksi työvaihe haluttiin automatisoida. Nyt se pystytään tekemään millä tahansa tehtaalla missä päin maailmaa tahansa tasalaatuisesti, kertoo Comatec Automationin myyntijohtaja Peter Lillqvist.
– Lähdimme toteuttamaan robotisoitua solua, jossa asiakkaan on mahdollista konfiguroida robotin ohjaus ja toistaa sama toiminto tasalaatuisesti eri tehtailla missä päin maailmaa tahansa.
– Toteutimme juotossolun automatisoinnin digitaalisen kaksosen (Digital Twin) avulla. Siinä koko solusta koneineen, indeksipöytineen, manipulaattoreineen ja robotteineen tehdään digitaalinen 3D-mallinnos, joka toimii virtuaalisesti, kuten valmis solu toimisi. Sen avulla suunnittelijamme pystyvät tekemään ohjaussoftan ja kaiken muun käyttöönottoa varten valmiiksi. Tämä voidaan tehdä jo siinä vaiheessa, kun laitteet ovat konepajassa valmistettavina.
– Teemme kaiken suunnittelun 3D-suunnitteluna. Voimme viedä tämän aineiston helposti simulaatioympäristöön, jossa asiakas voi hyvissä ajoin projektin aikana nähdä suunniteltavaa ympäristöä virtuaalisesti. Tällöin käyttöönotossa ei tulee eteen ikäviä yllätyksiä.
Digitaalisen kaksosen käyttäminen antaa varmuutta käyttöönottoon ja käyttöönottoaika jää mahdollisimman lyhyeksi. Tässä juotossoluprojektissa käyttöönotto ei ollut niin kriittinen, koska kyseessä oli R & D -tiloissa tehtävä käyttöönotto.
– Usein kuitenkin tuotantosolu otetaan käyttöön käynnissä olevassa tehtaassa, jossa tuotanto pitää keskeyttää käyttöönoton ajaksi. Asiakkaalle merkittävästi lyhyempi käyttöönottoaika on suuri etu. Lisäksi tekninen ja taloudellinen riski on huomattavasti pienempi kuin perinteisellä tavalla toimiessa, Peter toteaa.
Peter kertoo, että tällä hetkellä on menossa jatkoprojekti, jossa tuotantosolun data viedään helposti luettavaan muotoon pilveen. Siitä nähdään solun tehokkuutta ja tuottavuutta mittaavia asioita. Jos solu on esimerkiksi toisella puolella maailmaa, asiakkaan ei tarvitse soitella tehtaalle ja kysyä, kuinka teillä menee. Hän näkee omalta ruudultaan, meneekö hyvin vai huonosti ja myös minkä takia.
Lue myös: Comatec kokoaa automaation kokonaisratkaisujen osaajat yhteen yhtiöön.
TEKSTI TAINA SYRJÄNEN
KUVA COMATEC