Ab A. Häggblom Oy on kokkolalainen konepajayritys, joka valmistaa korkealaatuisia telaketjusovelluksia ja kaivoslaitteita. Pääasiallisia tuotteita ovat kaivoskoneiden kauhat ja lavat. Lisäksi Häggblom myy maanrakennuskoneiden kulutusosia ja varaosia. Yhteistyö Comatecin lujuuslaskentatiimin kanssa on kestänyt jo useita vuosia. Keskeinen osa yhteistyötä on uusien menetelmien kehittäminen osana tuotekehitysprojekteja.
Comatecin lujuuslaskentatiimi on ollut mukana pari vuotta sitten alkaneessa uuden lavan tuotekehitysprojektissa, jossa Häggblom suunnitteli kumipäällysteisille lavoille uutta tuotelinjaa. Näiden räätälöityjen lavojen suunnittelun tueksi tarvittiin vahvistusta lujuuslaskentaan.
– Tuotteena oli kumivuorattu lava, jota lähdimme kehittämään asiakkaan kanssa. Nämä tuotteet ovat laskentakohteena haastavia, koska pitää pyrkiä simuloimaan erilaisia kuormia, kuten suurten kivien iskuja, lastaustilanteita sekä ajon vaikutuksia rakenteisiin. Rakenteita pyritään optimoimaan mahdollisimman kevyiksi, mutta siten, että ne kestävät käytöstä aiheutuvan kovankin kuormituksen.
Tässä projektissa saatiin yhdessä Comatecin kanssa kehitettyä toimiva, laskenta-aikaa ja kustannuksia säästävä laskentamenetelmä, jota käytämme kivi- ja talousautojen lavojen lujuusanalyysiin jatkossakin, Aleksi Huhtala Häggblomilta toteaa.
Teknisen laskennan ryhmäpäällikkö Risto Poutala Comatecilta kertoo, että kehitetty laskentamenetelmä perustuu tehtyihin testeihin. Tavoitteena oli kehittää menetelmä, missä kivien iskuista aiheutuvat kuormitukset saataisiin simuloitua elementtimenetelmää hyväksikäyttäen.
Häggblomin aiemmin tekemät testit iskukuormista olivat kehitetyn menetelmän perustana. Niistä pystyttiin verifioimaan laskenta ja osattiin huomioida miten erityisesti kumi vaimentaa iskua. Projektin edetessä tehtiin myös kiven tiputusta simuloivia transientti-analyyseja.
Aleksi Huhtala kertoo, että Häggblom on tehnyt jo vuosia yhteistyötä Comatecin kanssa. Häggblomilla on kahden tyyppistä liiketoimintaa, joissa hyödynnetään Comateci osaamista. Toinen näistä on telarunkojen ja alavaunujen suunnittelu ja valmistus. Toinen on puolestaan kaivoslaitteet, johon kuuluvat suurten kiviautojen lavat, kauhat ja näiden optimointi ja erikoissuunnittelu. Tähän kategoriaan kuuluvat myös ruoppaaja-asiakkaille tehtävät puomistot ja erikoiskauhat sekä monen tyyppistä erillistä suunnittelua vaativat erikoistuotteet.
– Etenkin kaivoslaitepuolella teemme projektiluontoista toimintaa. Meillä on räätälöityjä, erillistä suunnittelutyötä vaativia tuotteita, jotka teemme asiakkaalle sopiviksi. Vahvuutenamme onkin vahva suunnittelu- ja insinööriorganisaatio, Aleksi kertoo.
– Verrattuna tyypilliseen konepajateollisuuteen, pystymme räätälöimään tuotteita, toteuttamaan isojakin suunnittelukokonaisuuksia asiakkaillemme sekä hoitamaan projektinhallinnan alusta loppuun. Suunnittelemme itse kaiken, mitä valmistamme. Muiden suunnittelemia tuotteita emme juurikaan valmista.
Uusin yhteistyöprojekti Comatecin kanssa jatkuu ja kehitämme uusia tapoja yhdessä koko ajan. Comatecilla on innostusta kokeilla erilaisia menetelmiä ja olemme saaneet Comatecin suunnaltakin ehdotuksia toteutuksen suhteen.
– Viimeisen vuoden aikana olemme kokeilleet myös DEM-partikkelisimulointia Comatecin tiimin kanssa. Sekin on todettu toimivaksi ja hyödylliseksi palveluksi osana näiden meidän tuotteiden kehitystä. Comatecilta löytyy ohjelmistoja ja osaamista simuloinnin tekemiseen.
– Tämä tuotekehitysprojekti on mahdollistanut meille uudenlaisen liiketoiminnan kehittämisen. Olemme pystyneet simuloimaan tuotteita ja aloittamaan valmistusprosessin vähemmällä protoamisella. Laskentamenetelmien kehittämisen myötä olemme pystyneet aloittamaan valmistamisen jopa täysin ilman protoja. Laskentamenetelmien ansiosta pystymme paremmin tietämään, millaisia kuormituksia meidän tuotteet kestävät ja optimoinnin taso on hyvä. Pystymme palvelemaan asiakastamme hyvällä simuloinnilla ja suunnittelulla.
– Olemme olleet tyytyväisiä tuloksiin tähän asti. Ensimmäiset kumipäällysteisten lavojen mallit ovat olleet käytössä asiakkailla jo pari vuotta. Näemme jo, onko simulointi vastannut todellisuutta, kun tulokset näkyvät jo käytännössä. Varsinkaan laskentamenetelmiin liittyen ei ole tullut negatiivista palautetta.
”Comatecillä on vahvana simulointi- ja lujuuspuolen osaaminen, mikä ei ole meidän varsinaista ydinosaamistamme. Meitä helpottaa, kun tämä erityisosaaminen ja sen vaatimat ohjelmistot löytyvät Comatecilta ja pystymme tekemään tiivistä yhteistyötä”, summaa Aleksi yhteistyön.
—
Tekninen laskenta Comatecissa
Comatecin yli kymmenen hengen laskentatiimistä löytyy osaamista erilaisiin laskentoihin. Toimeksiannot vaihtelevat muutamien päivien laskennasta kuukausien projekteihin. Erilaisiin tuotteisiin vuosien varrella tehdyt laskennat antavat hyvän pohjan myös uusien tuotteiden omaksumiseen.
Kuvat: Ab A. Häggblom Oy ja Comatec