Johanna valmistui kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi Lahden ammattikorkeakoulusta ja vietti muutamia vuosia työelämässä muualla. Avoimia työpaikkoja tuli kuitenkin selattua edelleen. Paitsi Tampere paikkakuntana, myös Comatec tuntui parhaalta vaihtoehdolta. Lopullista päätöstä helpottivat rento tunnelma ja välittömät, mukavat tulevat työkaverit sekä kilpailukykyinen palkka ja Johanna aloitti comateccilaisena lokakuussa 2017.
Veri veti kuitenkin myös uusiin haasteisiin ja Johanna lähti jatkamaan konetekniikan opintoja 2018 avoimen väylän kautta Tampereen yliopistoon jatkaen samalla suunnittelijana Comatecilla. ”Työn ja opiskelun yhdistäminen on ollut tietysti rankkaa, mutta myös todella palkitsevaa. Lisäksi on ollut mahtava huomata, kuinka helposti joustava työympäristö on mahdollistanut useamman asian tekemisen samanaikaisesti”, Johanna kertoo.
Työn ohella Johannalla on tällä hetkellä loppusuoralla diplomityö, jonka hän toteuttaa toimeksiantona eräälle Comatecin asiakkaalle. Valmistumispaikalla tai tutkinnolla Johanna ei näe sinänsä olevan niin suurta merkitystä. ”Tärkeämpää on se, mitä osaat ja vielä tärkeämpää se, että haluat oppia ja kehittyä.”
Johanna kokee ammattitaitonsa kehittyneen Comatecilla ollessaan. Mekaniikkasuunnittelijan työtehtävät ovat muuttuneet haastavammiksi osaamisen karttuessa. ”Comatecilla on mukavat esihenkilöt ja kollegat, joiden kanssa on mutkatonta toimia ja joilta saa apua ja neuvoja, kun niitä tarvitsee. Yksin ei tarvitse pelätä jäävänsä”, toteaa Johanna.
Myös työtehtävien joustavuus ja monipuolisuus saa Johannalta kiitosta. Tulevaisuudessa Johanna haluaa entisestään monipuolistaa työtehtäviään esimerkiksi asiakkaiden kanssa toimimiseen. ”Talon sisällä pääse halutessaan myös haastavampiin tehtäviin, toiveita ja suunnitelmia kuullaan ja vastuuta saa lisää. Osaamisen kehittämiseen panostetaan lisäkoulutuksen, osaamisen jakamisen ja suunnitelmallisen perehdytyksen muodossa, jonka olen kokenut tärkeänä.”
Mitä sanoisit henkilölle, joka on harkitsemassa työpaikkaa Comatecilla?
”Täällä on haastavat ja monipuoliset työtehtävät, joustavuutta ja halua kehittää ja kehittyä yhdessä sekä rento ja huippuosaava työyhteisö. Tule sinäkin työpaikkaan, jonne ei harmita aamulla nousta!”
Hyvinkäältä kotoisin oleva testausinsinööri Leng An kiinnostui tekniikan alasta ja luonnontieteistä jo lukiossa. Armeijan jälkeen hän toimi pari vuotta perheen yrityksessä baarimikkona, kunnes vanhemmat ehdottivat urasuuntaa etsivälle nuorelle miehelle tekniikan alaa. Opiskelupaikka löytyi vuonna 2004 Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiasta sähkötekniikan koulutusohjelmasta, jossa pääaineeksi valikoitui elektroniikka ja sivuaineeksi automaatio.
Ensimmäisen alan työpaikan Leng An sai jo opiskeluaikana, mutta muutama vuosi valmistumisen jälkeen oma terveys oli pakko laittaa hetkeksi etusijalle. Irtisanoutuminen tuntui pahalta ja tulevaisuus epävarmalta, mutta Leng päätti pitää puolen vuoden tauon työnteosta. Samalla hän alkoi etsiä uutta koulutuslinjaa, jonne suunnata opiskelemaan.
Kolme kuukautta irtisanoutumisen jälkeen Leng päätyi selaamaan työpaikkailmoituksia. Useiden satojen ilmoitusten joukosta nousi edukseen vain kaksi työpaikkailmoitusta, joista toinen oli Comatecin. Leng päätti hakea molempia paikkoja, sillä ilmoituksissa mainitut vaatimukset kohtasivat oman osaamisen ja mielenkiinnon kohteiden kanssa.
Comatecista soitettiin Lengille pian hakemuksen jättämisen jälkeen. Ensimmäinen haastattelu meni niin hyvin, että esimies järjesti oitis tutustumiskäynnin asiakkaalle, jonka projektiin palkattava insinööri työllistyisi. Palikat loksahtivat taas kohdalleen ja niin Leng An allekirjoitti työsopimuksen Comatecin kanssa maalisuussa 2012. Hän on työskennellyt samalle asiakkaalle alkuajoista lähtien, vain liiketoimintayksikkö on vaihtunut asiakkaan yrityskauppojen myötä.
Konsultin työ testausinsinöörinä on hyvin itsenäistä. Edeltävässä työpaikassa työtehtävät annettiin valmiina kokonaisuuksina, mutta Comatecin kaltaisessa konsulttiyrityksessä vaaditaan itsenäisempää työotetta. Leng An hakee uusia testaustehtäviä oma-aloitteisesti, valitsee testaukseen tarvittavat mittauslaitteet, suunnittelee testausaikatauluja sekä huolehtii testiraportoinnista ja palautteen keräämisestä.
Oma-aloitteisuus näkyy myös Lengin tavassa kertoa esimiehelleen koulutuksista, jotka tukisivat häntä työtehtävien teossa. Comatec kannustaa oman ammattitaidon kehittämiseen ja tarjoaa lisäkoulutusmahdollisuuksia. Jos sopivaa kurssia ei löydy Comatecin koulutustarjonnasta, kurssin voi etsiä myös talon ulkopuolelta.
Koulutusmahdollisuuksien lisäksi hyvä työilmapiiri ja mahtavat työkaverit ovat saaneet Lengin pysymään Comatecilla jo yli yhdeksän vuotta. Hän suosittelee Comatecia erityisesti vastavalmistuneille insinööreille, jotka eivät ole vielä varmoja urapolustaan.
“Comatecissa on mahdollista hankkia työkokemusta monilta eri aloilta yhden talon sisällä. Työnhakijan ei siis tarvitse olla varma toimialasta, jonne hän haluaa työllistyä. Lisäksi Comatecilla pääsee kehittymään omien mielenkiinnon kohteiden mukaisesti ja vaikuttamaan omaan työaikatauluun ja oppimiseen”, selventää Leng.
Mekaniikkasuunnittelija Kari-Pekka Lakela on alun perin Sodankylästä, mutta asuu nykyisin perheensä kanssa Lempäälässä ja työskentelee Comatecin Tampereen toimipisteessä.
Kari-Pekan tie mekaniikkasuunnittelijaksi on ollut vaiherikas. Työuran alkuvaiheen ravintola- ja raksahommien lisäksi Kari-Pekka on tutustunut IT-alaan järjestelmäasiantuntijana ja yrittäjyyteen perustettuaan teollisuuspuolelle palveluja tarjoavan yrityksen. Ennen mekaniikkasuunnittelijaksi siirtymistään Kari-Pekka teki 1,5 vuotta CNC-koneistajan hommia suoritettuaan ensin alan opinnot Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa.
Vuonna 2017 Kari-Pekka sai opiskelupaikan Tampereen ammattikorkeakoulun monimuotokoneinsinöörikoulutuksesta. Hän ei kuitenkaan ehtinyt olla pitkään TAMKin listoilla, kun elokuussa 2018 Kari-Pekka huomasi Comatecin hakevan konesuunnittelijaa. Työpaikkailmoitus herätti mielenkiinnon, sillä Comatec oli aikaisemmin vieraillut Kari-Pekan opinahjossa esittelemässä yrityksen toimintaa opiskelijoille. Itse asiassa yritysesittelyn piti Kari-Pekan tuleva esimies.
Kari-Pekka on ollut samassa tiimissä Comateciin tulosta lähtien. Tehtävät eivät kuitenkaan ole pysyneet samoina alkuajoista. Kari-Pekan IT-kokemusta on hyödynnetty talon sisällä esimerkiksi suunnittelujärjestelmien päivityksien yhteydessä. Lisäksi vastuuta on taitojen kasvaessa lisätty. Kari-Pekka on muun muassa laatinut käyttöohjeita ja perehdyttänyt nuorempia suunnittelijoita.
“Comatecin kaltaisesta isosta talosta löytyy paljon rooleja ja erilaisia tehtäviä. Täällä myös huomataan herkästi henkilön potentiaali ja tarjotaan lisäkoulutusmahdollisuuksia. Viimekertaisen kehityskeskustelun yhteydessä esimieheni ehdotti, että voisin ottaa enemmän vetovastuuta projekteissa. Aloimmekin heti etsiä projektinhallintakursseja, joihin voisin osallistua sitten, kun koronarajoitukset hellittävät”, kertoo Kari-Pekka.
Kari-Pekka kiitteleekin omaa esimiestään osaavasta esimiestyöstä ja koko tiimiä yhteen hiileen puhaltamisesta. Comatecilla vietetty aika on ollut antoisaa monipuolisesta ja vaihtelevasta työstä pitävälle suunnittelijalle.
“Comatec on miellyttävimpiä työpaikkoja, missä olen ollut. Meitä kohdellaan yksilöinä ja tiimin apuun voi aina luottaa. Itse asiassa koko organisaatiossa on yhdessä tekemisen meininki. Vanhemmat suunnittelijat jakavat käytännön kokemustaan ja nuoremmat opastavat uusien järjestelmien käytössä. Nautin itsekin ongelmanratkaisusta ja asioiden eteenpäin viemisestä, joten jaan mielelläni myös omaa osaamistani talon sisällä.”